Εργαστήρι εκφραστικής ανάγνωσης

Στα πλαίσια του εγγραμματισμού και στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας πραγματοποιήθηκε κατά το μήνα Μάρτιο, μέσω webex με τους μαθητές του τμήματος Β1,   ένα εργαστήρι Εκφραστικής Ανάγνωσης σε συνερασία με την θεατροπαιδαγωγό Μαρία Κουθούρη. Το εργαστήρι συντόνισε η φιλόλογος Μαρία Ντόβα και τα κείμενα που επιλέχθηκαν ήταν για να αποδώσουν τα παιδιά ήταν «Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι», Μ. Μπρέχτ και «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας» του Οδ. Ελύτη.

Στόχοι του εργαστηρίου ήταν:

  • η γνωριμία των μαθητών/τριών με την καλλιέργεια της ικανότητας απαγγελίας και απόδοσης των νοημάτων λογοτεχνικών και όχι μόνο κειμένων.
  • η διάκριση της εκφραστικής ανάγνωσης από το «αναλόγιο»
  • η διάκριση κριτηρίων για την ποιότητα της απαγγελίας, όπως  η δομή, το ύφος και το λεξιλόγιο της εισαγωγής.
  • η πρακτική άσκηση με επιλεγμένα αποσπάσματα από λογοτεχνικό κείμενο, ποιητικό ή πεζό, της αρεσκείας τους και επεξεργασία για σύντομο χρονικό διάστημα.
  • η ενημέρωση μαθητών/τριων για την διεξαγωγή  μαθητικών διαγωνισμών Αγώνων Αυθορμήτου Λόγου και Εκφραστικής Ανάγνωσης

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΘΟΥΡΗ

Εικόνα που περιέχει τοίχος, άτομο, εσωτερικό, γυναίκα

Περιγραφή που δημιουργήθηκε αυτόματα

Η Μαρία Κουθούρη είναι θεατροπαιδαγωγός, εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, σκηνοθέτης και ηθοποιός. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε Υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Πράξη Επτά και είναι Πτυχιούχος της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τμήματος Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας. Είναι ειδικευμένη στη θεατρική αγωγή, μετά την ολοκλήρωση διετούς φοίτησης σεμιναρίου Θεατρικής Αγωγής του Εργαστηρίου Θεάτρου Ξένια Καλογεροπούλου. Παρακολούθησε και ολοκλήρωσε το Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς που οργάνωσε το Εθνικό Θέατρο στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Θέατρο στο σχολείο-Θέατρο συνόλου και Σωματικό Θέατρο» με την Σοφία Βγενοπούλου (σκηνοθέτη – Θεατροπαιδαγωγό, υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού) και την Έλενα Μαρσίδου. Παρακολούθησε επιτυχώς το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Θεατρική Αγωγή» του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ιδρυτικό μέλος της Θεατρικής ομάδας Minga Theatre Group. Έχει σκηνοθετήσει και παίξει σε θεατρικές παραστάσεις. Έχει πολυετή εμπειρία ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού σε σχολεία και summer camp. Έχει ιδρύσει και διευθύνει καλλιτεχνικά το Θεατρικό Εργαστήρι Πυροτέχνημα για παιδιά και ενήλικες στο Αιγάλεω.