Ευρωπαϊκά Προγράμματα ERASMUS+

Σημαντική διάκριση και τιμή αποτελεί για το σχολείο μας, η έγκριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων ERASMUS+, που αφορούν συμπράξεις σχολικών μονάδων και ανταλλαγή καλών πρακτικών ανάμεσα σε μαθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό. Oι εμπειρίες που αποκομίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ερχόμενοι σε επαφή και συνεργασία με μαθητές και καθηγητές άλλων χωρών είναι ανεκτίμητες.

______________________________________________________________________________________

Συμμετοχή του 3ου ΓΕΛ Κορωπίου σε εκδηλώσεις των Erasmus+ Days

9-14/10/2023

Το 3ο ΓΕ.Λ. Κορωπίου προσκλήθηκε φέτος από την Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+ (Ι.Κ.Υ.) να συμμετάσχει σε δύο εκδηλώσεις στα πλαίσια των ημερών Erasmus.

Η πρώτη ήταν το Θεματικό Σεμινάριο για τη Διαπίστευση στις 9 Οκτωβρίου 2023 στην Ελευσίνα, όπου στα πλαίσια των υποχρεώσεών μας για τη μεταφορά γνώσης ως έμπειρος προς μη έμπειρους φορείς, μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το σχολείο μας την Διαπίστευση, καθώς και δύο καλές πρακτικές για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη, τα σχέδια ‘Sea Between Us’ και ‘B.R.I.D.GE the gap’ αντίστοιχα.

Η δεύτερη ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, των Erasmus Days και της καμπάνιας Time to Move. Οι μαθητές μας Νεφέλη Αγρίου και Παναγιώτης Ντάικος παρουσίασαν τις εμπειρίες τους από προηγούμενες συμμετοχές τους σε προγράμματα Erasmus+ και δέχτηκαν ερωτήσεις σχετικές με τον τρόπο επιλογής τους, τις δεξιότητες που απέκτησαν και τα οφέλη που αποκόμισαν.

Στη συνέχεια οι ομιλητές μαζί με αντιπροσωπεία μαθητών του σχολείου μας που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ παρακολούθησαν workshops για τις δυνατότητες χρήσης εργαλείων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διευκόλυνση των νέων στα πλαίσια των κινητικοτήτων στην Ευρώπη.

________________________________________________________________________________________

Τo 3o ΓΕΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ στo Camarles της Ισπανίας στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ ‘B.R.I.D.GE. the gap’

Η 4η Διακρατική Συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ ‘B.R.I.D.GE the gap’ πραγματοποιήθηκε στην πόλη Camarles της Ισπανίας την εβδομάδα 1 έως 6 Οκτωβρίου 2023 με θέμα:

«Ας μιλήσουμε για τον εκφοβισμό»

Οι αποστολές από την Ελλάδα, Γερμανία, Τσεχία και Ιταλία στο ισπανικό Λύκειο Institut Camarles έκαναν σύγκριση των αποτελεσμάτων μιας έρευνας για τον εκφοβισμό στα σχολεία τους, παρουσίασαν ένα βίντεο κατά του εκφοβισμού που δημιουργήθηκε σε διεθνικές ομάδες και συμμετείχαν σε εργαστήρια σχετικά με το θέμα, τα οποία πραγματοποιήθηκαν υπό την καθοδήγηση της προσκεκλημένης εμπειρογνώμονα κ. Ιωάννας Γκίκα, ψυχολόγου από την ελληνική ΜΚΟ «Το Χαμόγελο του Παιδιού» η οποία υποστήριξε μαθητές και εκπαιδευτικούς κατά τη διαδικασία ενδυνάμωσης κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Το 3ο ΓΕ.Λ. Κορωπίου εκπροσώπησαν οι μαθήτριες Μαρίνα Γκάγκοση, Γεωργία Ζησοπούλου, Αθανασία Γεωργία Στεργίου και οι μαθητές Πέτρος Πάσχος και Ρέι Τσαούσι, με τη συνοδεία των καθηγητριών, υπευθύνων του προγράμματος κ. Φ. Χατζή και κ. Χ. Βασιλείου. Οι συμμετέχοντες, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια για την ενσυνειδητότητα και την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης, ενώ παράλληλα ασχολήθηκαν με δημιουργικές δραστηριότητες για την παραγωγή τελικών προϊόντων.

Στα πλαίσια του παράλληλου προγράμματος, οι διεθνικές αποστολές επισκέφτηκαν το φυσικό πάρκο Mon Natura και το Ebro Delta (Δέλτα του ποταμού Έβρου της Ισπανίας), τον μεγαλύτερο προστατευόμενο υγρότοπο της Καταλονίας με ορυζώνες και πλούσια χλωρίδα και πανίδα, κύρια περιοχή αναπαραγωγής φλαμίνγκο, όπου οι συμμετέχοντες έμαθαν για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής και δοκίμασαν παλιούς τρόπους ψαρέματος κωπηλατώντας στο δέλτα. Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη γειτονική πόλη Ταραγόνα, ένα αποικιακό λιμάνι με πλούσια ιστορία και ρωμαϊκή και μεσαιωνική αρχιτεκτονική ανακάλυψαν στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από την ξενάγηση γύρω από την ακρόπολη, τα ρωμαϊκά τείχη, το Αμφιθέατρο και τον πύργο του Πραιτορίου.

Η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε με την τελετή απονομής των Πιστοποιητικών Συμμετοχής στο Δημαρχείο της πόλης και την παρουσίαση στο κοινό των τελικών συνεργατικών προϊόντων της διακρατικής συνάντησης, όπως μηνύματα κατά του σχολικού εκφοβισμού ζωγραφισμένα σε T-shirts, αφίσες που προβάλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, μικρές ιστορίες, ένα τραγούδι ραπ και ένα βίντεο κλιπ που κινηματογραφήθηκε κατά τη διάρκεια της κινητικότητας, ενώ  παράλληλα πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ενός διαδραστικού ψηφιακού εργαλείου η αξιολόγηση των δραστηριοτήτων και των δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

_______________________________________________________________________________________

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥ 3ο ΓΕΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+

Ο εκπαιδευτικός Πληροφορικής του 3ου ΓΕΛ Κορωπίου Χατζηαγαπίου Στέλιος παρακολούθησε έναν κύκλο σεμιναρίων του οργανισμού Europass Teacher Academy στη Βαρκελώνη με τίτλο ‘From STEM to STEAM Education: a New Learning Approach’, με στόχο να διερευνηθούν τρόποι που θα δημιουργήσουν εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, τα οποία θα παρέχουν στους μαθητές ευκαιρίες μάθησης που ενσωματώνουν ποικίλους κλάδους και δεξιότητες, έτσι ώστε να συμβαδίζουν με τις πολύπλοκες κοινωνίες και τις θέσεις εργασίας. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, ο συμμετέχων εκπαιδευτικός είχε την ευκαιρία να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο από ευρύτερες, διεπιστημονικές προοπτικές και εργαλεία για να μάθει πώς να εμπλέκει τους μαθητές σε χρήσιμες μαθησιακές δραστηριότητες, στις οποίες Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά (τα βασικά συστατικά της εκπαίδευσης STEM) μπορούν να συνδεθούν με τις Τέχνες, έτσι ώστε οι εκπαιδευόμενοι να έχουν περισσότερες πιθανότητες για διεπιστημονικό διάλογο, έρευνα και επίλυση προβλημάτων, καθώς και την απόκτηση δεξιοτήτων του 21ου αιώνα που συνδέουν τη μάθηση με την πραγματική ζωή και τον επαγγελματικό στίβο.

Η ομάδα του σεμιναρίου
Ο κος Χατζηαγαπίου κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας

_____________________________________________

Τo 3o ΓΕΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ στη MONΤZA της Ιταλίας στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ ‘B.R.I.D.GE. the gap’

Η 3η διακρατική κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ ‘B.R.I.D.GE the gap’ πραγματοποιήθηκε στην πόλη Monza της Ιταλίας την εβδομάδα 30 Απριλίου έως 5 Μαΐου 2023. Το θέμα της συνάντησης αποστολών από την Ελλάδα, Γερμανία, Τσεχία και Ισπανία στο ιταλικό Λύκειο IES Mose Bianchi ήταν η ενδυνάμωση των νέων μέσα από την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης.

Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα των χωρών τους, τα ορόσημα που καθόρισαν την εξέλιξη του εκπαιδευτικού τους συστήματος τον τελευταίο αιώνα, στατιστικά που αφορούν τη συμπερίληψη και την παροχή ίσων ευκαιριών στους εκπαιδευόμενους και κατέληξαν σε συγκριτική μελέτη που έθεσε τις βάσεις για τον καθορισμό των στοιχείων που δεν πρέπει να απουσιάζουν από το ιδανικό σχολείο. Ενημερώθηκαν για τον ρόλο της UNESCO στο ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα, επισκέφθηκαν ένα σχολείο όπου ακολουθεί το πρότυπο παιδαγωγικό μοντέλο Montessori και παρακολούθησαν καινοτόμα μαθήματα ψηφιακής σχεδίασης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Επίσης, οι συμμετέχοντες εκπαιδευόμενοι από όλα τα σχολεία είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν για εβδομάδες πριν αναλάβουν τον ρόλο ξεναγών στην πόλη της Βενετίας και τα νησιά Murano και Burano, μια εμπειρία με πολλαπλά οφέλη για την αυτοπεποίθησή τους και την εξάσκηση της αγγλικής γλώσσας. Στο παράλληλο πρόγραμμα, ακολούθησαν τα μονοπάτια του Leonardo Da Vinci στο Μιλάνο, καταλήγοντας στο εντυπωσιακό μουσείο με τα τεχνολογικά επιτεύγματα και τις ψηφιακές αναπαραστάσεις των έργων του εφευρέτη και ζωγράφου.

Το σχολείο αντιπροσώπευσαν οι μαθήτριες Αθηνά Κυριακού, Έρικα Μαλαβέτσι, Ελισσάβετ Ντούνη, Άννα Σιδέρη, Μαρία Τσακμάκη και Δήμητρα Χατζηγεωργίου, με τη συνοδεία των καθηγητριών, υπευθύνων του προγράμματος κ. Κ. Γώγου, κ. Φ. Χατζή, και κ. Χ. Βασιλείου. Η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε με την τελετή απονομής πιστοποιητικών στο Δημαρχείο της πόλης και την ομιλία του Δημάρχου της Monza για τη σημασία της παροχής ποιοτικής εκπαίδευσης και του ενεργού ρόλου των νέων για το μέλλον της Ευρώπης.

Ολοκλήρωση του προγράμματος The sea between us στο Άμστερνταμ.

Η τρίτη και τελευταία διακρατική κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ με θέμα ‘The Sea Between Us’ πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας την εβδομάδα 3-6 Απριλίου 2023. Αντιπροσωπεία του σχολείου μας αποτελούμενη από τους Αικατερίνα Κουραβέλου, Βασιλική Λιάπη, Έρικα Μαλαβέτσι, Ιωάννη Μιλτσακάκη Βασιλείου, Παναγιώτη Ντάικο και Δήμητρα Σταματελοπούλου, με τη συνοδεία των καθηγητριών κ. Κάλλης Γώγου και κ. Χρύσας Βασιλείου επισκέφτηκαν το Hervormd Lyceum Zuid, ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα σχολεία στο Άμστερνταμ και συμμετείχαν σε δραστηριότητες σχετικές με την πολυδιάστατη σχέση της χώρας με τη θάλασσα, οι οποίες ανέδειξαν το σημαντικό ρόλο των νέων στη λήψη αποφάσεων για το μέλλον του πλανήτη.

Οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες από τις χώρες του προγράμματος (Ολλανδία, Πορτογαλία και Ελλάδα) παρουσίασαν τα είδη υπό εξαφάνιση στις χώρες τους και επεξήγησαν τη σημασία της διατήρησης της θαλάσσιας ζωής για την κλιματική αλλαγή. Εργάστηκαν ομαδικά σε επιτόπιες δραστηριότητες μέσα από τις οποίες πληροφορήθηκαν τη σημασία της ναυσιπλοΐας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Οι διεθνικές ομάδες γνώρισαν την πολιτιστική κληρονομιά της Ολλανδίας μέσα από βιωματικά εργαστήρια κατά την επίσκεψή τους στο Ναυτικό Μουσείο του Άμστερνταμ με την εντυπωσιακή συλλογή χαρτών και ναυτικών εργαλείων, ενώ έζησαν μία εμπειρία προσομοίωσης της ζωής των ναυτικών πάνω στη ρέπλικα (πιστό αντίγραφο) ενός πλοίου του 18ου αιώνα.

Τα μαθήματα Ιστορίας και Γεωγραφίας και οι γνώσεις που αποκτήθηκαν μέσα από αυτά αποτυπώθηκαν στην παραγωγή τελικών προϊόντων, όπως αφίσες, βίντεο και επιτραπέζια παιχνίδια, τα οποία οι συμμετέχοντες δημιούργησαν με στόχο τη μεταβίβαση πληροφοριών, αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα επίμαχα ζητήματα που αναδεικνύονται μέσα από τις θεματικές του προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα, η επίσκεψή μας στο χώρο του πρωτοποριακού σχεδίου ‘fast fashion’ και η ενημέρωση από εμπειρογνώμονες σχετικά με τις πρώτες ύλες παραγωγής υφασμάτων, τη χρήση τους, τις επιπτώσεις τους στο υδάτινο στοιχείο και την υπεύθυνη στάση του καταναλωτή οδήγησε σε δημιουργικό προβληματισμό για τις πρωτοβουλίες που θα χρειαστεί να αναλάβει η γενιά του μέλλοντος για τη διατήρηση των ισορροπιών στον πλανήτη.

Η αναμνηστική χελώνα Caretta-Caretta που κατασκευάστηκε από την ελληνική αποστολή από βιοδιασπώμενο υλικό (PLA) σε 3D εκτυπωτή, καθώς και τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού (κατασκευασμένα από το ίδιο υλικό που μοιράστηκαν από το σχολείο υποδοχής) θα αποτελούν υπενθύμιση της δέσμευσης των συμμετεχόντων για υπεύθυνη δράση ως προς τους στόχους του προγράμματος ‘The Sea Between Us’ και των εποικοδομητικών σχέσεων που αναπτύχθηκαν με οργανισμούς στις συμμετέχουσες χώρες για τη διάδοση των αποτελεσμάτων του.

Μπορείτε να δείτε το περιοδικό της κινητικότητας στον παρακάτω σύνδεσμο: https://madmagz.com/magazine/2086828

JOB SHADOWING από Ιταλούς καθηγητές στο 3ο ΓΕΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

Στα πλαίσια της Διαπίστευσης Erasmus+ διοργανώθηκαν από τη Συντονίστρια του προγράμματος Erasmus+ κ. Γώγου και πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες Job Shadowing (παρακολούθησης διδασκαλίας) από τις 27 έως τις 31 Μαρτίου 2023 στο σχολείο μας.  Τους τέσσερις Ιταλούς εκπαιδευτικούς, κ. Irene Di Fede, κ. Fabio Carletti, κ. Daniela Cannizzo και κ. Caterina Salerno υποδέχθηκαν ο Διευθυντής, κ. Εμμανουήλ Βενετσάνος και ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και είχαν την ευκαιρία να συγκρίνουν και να αντιπαραβάλλουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στις δύο χώρες. Παρακολούθησαν διδασκαλίες μαθηματικών με την κ. Χατζή και την κ. Καλύβη, Βιολογίας με την κα Μαρουφίδου, Ιστορίας με την κ. Ντόβα, ΤΠΕ με τον κ. Χατζηαγαπίου και Αγγλικών με την κ. Βασιλείου. Στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ακολούθησαν το πρόγραμμα της διδακτέας ύλης, χρησιμοποίησαν βιβλία, έντυπο και ψηφιακό υλικό, καθώς και διαδραστικά ψηφιακά εργαλεία. Τα τελικά προϊόντα των διδασκαλιών διαμοιράστηκαν για κοινή χρήση με το σχολείο της Ιταλίας.

Στη διάρκεια του προγράμματος, οι Ιταλοί εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους μαθητές του σχολείου μας, να συζητήσουν μαζί τους και να κατανοήσουν καλύτερα το μοντέλο της ελληνικής τάξης. Επίσης, βίωσαν την καθημερινότητα των Ελλήνων εκπαιδευτικών εντός και εκτός της σχολικής αίθουσας, ενημερώθηκαν για τις δράσεις του σχολείου μας σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ παράλληλα επισκέφθηκαν αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και διεύρυναν τις γνώσεις τους για την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

ΤΟ 3ο ΓΕΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΣΤΟ TYCHY ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ TOY ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+

Η τρίτη και τελευταία διακρατική κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ με θέμα ‘The development of democracy in Europe from Ancient Greece to the EU’ πραγματοποιήθηκε στην πόλη Tychy της Πολωνίας την εβδομάδα 13-16 Μαρτίου 2023. Το σχολείο μας εκπροσώπησαν οι μαθητές-μαθήτριες Ευάγγελος Ευαγγελόπουλος, Μαρία Ζούγρα, Νικόλαος Καραλέκας, Βασίλειος Εμμανουήλ Νιχωρίτης, Δημήτριος Πάγκαλος, Παναγιώτης Παπαδόπουλος και Λυδία Τσουχαντάρη, συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες κ. Φανή Χατζή και κ. Χρύσα Βασιλείου.

Οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες από τις  χώρες του προγράμματος (Πολωνία, Ολλανδία και Ελλάδα) παρουσίασαν την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τις επιπτώσεις του, καθώς και την μετέπειτα περίοδο μέχρι την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στις χώρες τους. Εργάστηκαν ομαδικά σε δραστηριότητες με θέμα τα πλεονεκτήματα του να είναι κανείς πολίτης μίας χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τα διλήμματα που προκύπτουν σε επίπεδο κοινών αποφάσεων.

Η επίσκεψη στο σύμπλεγμα στρατοπέδων του Άουσβιτς, ενός από τα πιο διαβόητα στρατόπεδα του Ολοκαυτώματος, αποτέλεσε μία κορυφαία στιγμή ενσυναίσθησης, η οποία προβλημάτισε τους συμμετέχοντες, πυροδότησε συναισθηματικές αντιδράσεις και κατέληξε σε συζητήσεις ως προς τη σημασία της λήψης αποφάσεων του ενεργού ευρωπαίου πολίτη.

Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα στις συμμετέχουσες αποστολές να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής της Σιλεσίας, να επισκεφτούν σημαντικά κτίρια και μουσεία της περιοχής και να ενημερωθούν από εκπροσώπους των τοπικών και περιφερειακών αρχών σχετικά με την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων τις τελευταίες δεκαετίες για την αναβάθμιση των υποδομών που διασφαλίζουν στους πολίτες ίσες ευκαιρίες, πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές και βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ιδιαίτερα τα εργαστήρια με αντιπροσώπους του Συμβουλίου Νέων του Tychy, έδωσαν την ευκαιρία στους νέους συμμετέχοντες να οραματιστούν το μέλλον της δικής τους πόλης και να πάρουν αποφάσεις για τη βελτίωσή του.

Μπορείτε να δείτε την κινητικότητα όπως αποτυπώνεται στο ψηφιακό περιοδικό μας

https://madmagz.com/magazine/2082586

Το σχολείο μας υποδέχτηκε σχολεία της Τουρκίας και της Πολωνίας στα πλαίσια προγράμματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

 ‘Honorable, Unique, Modern, Admirable, Necessary for a beautiful life; universal RIGHTS’ είναι ο τίτλος του προγράμματος του οποίου η 5η και τελευταία κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας την εβδομάδα 6-10 Μαρτίου 2023. Παιδιά και εκπαιδευτικοί από σχολεία της Τουρκίας και της Πολωνίας φιλοξενήθηκαν στην πόλη μας και υλοποίησαν δράσεις σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα και συγκεκριμένα τη φτώχεια. Το πρόγραμμα ξεκίνησε μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης λόγω των πρόσφατων σεισμών στην Τουρκία αλλά και του πολύνεκρου οδυνηρού συμβάντος στη χώρα μας της σύγκρουσης των δύο τρένων. Οι συμμετέχοντας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τη δομή προσφύγων στην Ελευσίνα καθώς και τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου μας που βοηθούν καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες μας όχι απλά να επιβιώσουν αλλά να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση. Επίσης, επισκέφτηκαν το εστιατόριο της Σχεδίας στην Αθήνα και είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά και να βοηθήσουν έμπρακτα το έργο των αστέγων. Όλα τα εργαστήρια και οι δράσεις των μαθητών ήταν πολύ επιτυχή και παραγωγικά καταλήγοντας στη θέση πως «όποια κι αν είναι η ερώτηση η απάντηση είναι ο ΆΝΘΡΩΠΟΣ».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ : το θέμα της 2ης Διακρατικής Συνάντησης του Προγράμματος μας στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας

Η Δημοκρατία και οι προσπάθειες εδραίωσής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα ήταν το θέμα της 2ης Διακρατικής συνάντησης του προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο «The development of democracy from ancient Greece to the EU» που πραγματοποιήθηκε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας από τις 20 μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2023. Στη συνάντηση εκπρόσωποι του σχολείου μας μαζί με εκπροσώπους σχολείων από το Tychy της Πολωνίας και από το σχολείο Jensen που φιλοξένησε την κινητικότητα ασχολήθηκαν με την κρίση που διέρχεται σήμερα το πολίτευμα, παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες ομιλίες από εκπροσώπους πολιτικών και συνδικαλιστικών φορέων της χώρας και πήραν μέρος σε διαδραστικά εργαστήρια στο Μουσείο Παγκόσμιου Πολιτισμού με αποτελέσματα πολύ παραγωγικά, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Δημοκρατία δεν είναι μια δεδομένη κατάσταση, αλλά ένας διαρκής αγώνας.  

Το σχολείο μας εκπροσώπησαν οι : Αλίκη Παπαηλιού, Ιωάννα Βασιλοπούλου, Ιωάννα Αγγελή, Έρικα Μαλαβέτσι, Δήμητρα Ρούσσου, Παναγιώτης Ντάικος με τη συνοδεία των Καθηγητριών Χρύσας Βασιλείου και Κάλλης Γώγου.

Μπορείτε να δείτε τo περιοδικό της κινητικότητας μας στον παρακάτω σύνδεσμο

https://madmagz.com/magazine/2079853?fbclid=IwAR1kkVUqnNrnbOVNXJsid_4P63J-ObsXGOgXUpG06g9BkSWQOAKF6jR_3J4#/

B.R.I.D.GE the gap: η δεύτερη διακρατική συνάντηση του προγράμματος στο σχολείο μας

Μια εβδομάδα γεμάτη φανταστικές δραστηριότητες και όμορφες εμπειρίες έζησαν 37 παιδιά με τις εκπαιδευτικούς που τις συνόδευαν από την Ιταλία, Ισπανία, Τσεχία και Γερμανία φιλοξενούμενοι του 3ου ΓΕΛ Κορωπίου. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εργαστούν πάνω σε θέματα που αφορούν το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα στις χώρες τους και να προβούν σε συγκρίσεις. Το εντυπωσιακό και εποικοδομητικό όμως ήταν ότι είχαν την δυνατότητα να επισκεφτούν χώρους υποδοχής και περίθαλψης προσφύγων και να συναναστραφούν μαζί τους κάνοντας διάφορες δραστηριότητες και να πληροφορηθούν για ζητήματα πολιτικού ασύλου από ειδικούς νομικούς. Συγκεκριμένα επισκέφτηκαν τη Δομή (Ουκρανών) προσφύγων στην Ελευσίνα, τη δομή ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων «Αποστολή» στη Δάφνη και τη ΜΚΟ “Solidarity Now“ στο κέντρο της Αθήνας. Το πρόγραμμα B.R.I.D.GE the gap θα συνεχιστεί στην Μόντσα της Ιταλίας με στόχευση τα θέματα εκπαίδευσης.

ΤΟ 3ο ΓΕΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ στην ANTALYA της ΤΟΥΡΚΙΑΣ στα πλαίσια προγράμματος ERASMUS+   “HUMAN RIGHTS

Το διάστημα  13 – 19/11/2022  μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας επισκέφτηκαν την Αττάλεια της Τουρκίας στα πλαίσια προγράμματος ERASMUS+  με τίτλο : “HUMAN RIGHTS”.

 Οι εργασίες των μαθητών από την Τουρκία, την Πολωνία και την Ελλάδα είχαν ως κύριο θέμα την κλιματική αλλαγή, τα αίτια και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, καθώς και το δικαίωμα του ανθρώπου να ζει σε ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον. Oι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας του  πρότυπου Κέντρου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Αττάλειας και να πληροφορηθούν τον τρόπο με τον οποίο αυτά αξιοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας. Στη συνέχεια επισκεπτόμενοι το Ίδρυμα TEMA ενημερώθηκαν από ειδικούς για τους τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και για την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού αποτυπώματος. Στο πρόγραμμα συμπεριελήφθησαν επισκέψεις σε σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής, όπως την Lyrboton Kome,την αρχαία Τερμησσό, την Αφροδισιάδα-μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς- καθώς και το φαράγγι Arapapisti.

 Το σχολείο μας εκπροσώπησαν οι μαθητές-τριες  Αλέξανδρος Τσικρίκας, Γιάννης Μακρής, Νεφέλη Αγρίου και Μαρία Μιχάλη με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών κ.Γλυκερίας Αποστολάκη και κ.Φανής Χατζή.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΖΟΡΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ 3ο ΓΕΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ που υλοποιείται με τη σύμπραξη 3 χωρών (Ολλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα) “Τhe sea between us” το 3ο ΓΕΛ Κορωπίου, κατά το διάστημα 11/10 έως 14/10/2022, φιλοξένησε μαθητές και καθηγητές από το Άμστερνταμ και από την καρδιά του Ατλαντικού, τις μακρινές Αζόρες! Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με ζητήματα της Μπλε Οικονομίας & της θαλάσσιας αειφορίας, να ξεναγηθούν στο Ναυτικό Μουσείο Πειραιά, αλλά και να υιοθετήσουν μια χελώνα στο ειδικό κέντρο περίθαλψης ΑΡΧΕΛΩΝ. Την Παρασκευή 14/10/2022 έγινε η τελετή απονομής των πιστοποιητικών παρακολούθησης στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κρωπίας. Την απονομή ακολούθησε εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων Κορωπίου. Καθώς το θέμα του προγράμματος ήταν : «Η θάλασσα ανάμεσά μας» επιλέχθηκαν χοροί από τα ελληνικά νησιά και αυθεντικές φορεσιές από το Τρίκερι Μαγνησίας. Ολλανδοί και Πορτογάλοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τους χορούς από τα ελληνικά νησιά και δε δίστασαν στο τέλος της εκδήλωσης να ανέβουν όλοι μαζί επάνω στη σκηνή και να δοκιμάσουν να χορέψουν τους χορούς του τόπου μας. Τα σχόλια στο τέλος της βραδιάς ήταν ενθουσιώδη, καθώς για άλλη μία φορά αποδείχθηκε ότι ο πολιτισμός ενώνει τα έθνη, τους ανθρώπους, τις καρδιές!

ΤΟ 3ο ΓΕΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΣΤΟ DURHAM, ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ TOY ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ ‘HUMAN RIGHTS’

Η τρίτη διακρατική κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ με θέμα ‘Human Rights’ πραγματοποιήθηκε στην πόλη Durham, Μεγάλη Βρετανία την εβδομάδα 3-7 Οκτωβρίου 2022, όπου το σχολείο μας εκπροσώπησαν οι Χρήστος Γραμματικόπουλος, Βάιος Γκουρμπαλιώτης, Αντριάνα Μπεμπάνα, Νουρ Ουάις, συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες κ.Χρύσα Βασιλείου και κ.Γλυκερία Αποστολάκη.

Στη συνάντηση δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες από τις χώρες του προγράμματος (Πολωνία, Αγγλία και Ελλάδα) να εργαστούν ομαδικά σε δραστηριότητες με θέμα την ταυτότητα του ευρωπαίου ενεργού πολίτη, την κοινωνική ένταξη και ισότητα, καθώς και τις οριζόντιες προτεραιότητες του προγράμματος, όπως η εκπαιδευτική αξία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Συμμετείχαν σε μαθήματα Ιστορίας και παρουσίασαν την προέλευση της δημοκρατίας και της δημοκρατικής ιδιότητας του πολίτη. Παράλληλα οι αποστολές ξεναγήθηκαν στον ιστορικό χώρο Ushaw, στον Καθεδρικό ναό του Durham, συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια στο μουσείο γυαλιού και επισκέφτηκαν το τείχος του Αδριανού.

Οι συμμετέχοντες συνειδητοποίησαν ότι η προστασία και η προώθηση του πολιτισμού είναι επιτακτική ανάγκη για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς εγγυάται το δικαίωμα του καθενός να έχει πρόσβαση, να συμμετέχει και να απολαμβάνει τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά. Εξίσου σημαντικές ήταν οι δραστηριότητες στο φυσικό περιβάλλον, στα πλαίσια του δικαιώματος του ανθρώπου σε ένα υγιές περιβάλλον, ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της ανησυχητικής παρακμής του φυσικού κόσμου.

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΣΤΟ WILDESHAUSEN ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ B.R.I.D.G.E the gap

Την εβδομάδα 25-30 Σεπτεμβρίου ομάδα μαθητών/μαθητριών του σχολείου μας ταξίδεψαν στο Wildeshausen της Γερμανίας, για να πάρουν μέρος στην πρώτη κινητικότητα του νέου προγράμματος που συμμετέχει το σχολείο μας για την διετία 2022-23 με τον τίτλο B.R.I.D.G.E. the gap. Στη συνάντηση δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες από 5 χώρες (Τσεχία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Γερμανία) να επικεντρωθούν στο θέμα της ισότητας των φύλων κάνοντας συγκριτικές μελέτες και έρευνα σε στοιχεία που αφορούν τομείς όπως η εργασία, η εκπαίδευση, η πολιτική, ο αθλητισμός, η τέχνη. Παράλληλα, επιμορφώθηκαν από ειδικούς που προσκλήθηκαν να μιλήσουν για θέματα διαφορετικότητας και την αντιμετώπισή τους στο σχολείο και στην κοινωνία γενικότερα. Το σχολείο αντιπροσώπευσαν οι: Νεφέλη Αγρίου, Έρικα Μαλαβέτσι, Μαρίνα Γκάγκοση, Γιώργος Λαλιώτης και Γιώργος Κοντογιαννόπουλος με τη συνοδεία των καθηγητριών, υπευθύνων του προγράμματος κ. Κάλλης Γώγου και κ. Φανής Χατζή. Η κινητικότητα διανθίστηκε από τις εξαιρετικές ξεναγήσεις στις πόλεις Βρέμη και Αμβούργο, καθώς και την επίσκεψη στην εντυπωσιακή έκθεση του διάσημου Banksy.


ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ 3ου ΓΕΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+

Οι εκπαιδευτικοί του 3ου ΓΕΛ Κορωπίου Φανή Χατζή και Χρύσα Βασιλείου παρακολούθησαν έναν βιωματικό κύκλο σεμιναρίων του οργανισμού European Teachers Academy στην Κρακοβία με τίτλο ‘Life’s about Ecology’ και κύριο στόχο των δραστηριοτήτων τον τρόπο να εμφυσήσουμε στους νέους, με ενδιαφέροντες και πρωτότυπους τρόπους, την ανάγκη εφαρμογής της ιδέας της «μηδενικής σπατάλης» και της «κυκλικής οικονομίας» στην καθημερινή ζωή με μικρά βήματα.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί χρησιμοποίησαν μεθόδους εμπειρικής έρευνας προβλημάτων που σχετίζονται με περιβαλλοντικές απειλές, δημιούργησαν εκπαιδευτικά σενάρια σύμφωνα με τη διαδικασία εργαστήριο > συζήτηση > έργο και είχαν την ευκαιρία να διερευνήσουν τρόπους ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινοτήτων ως προς τις συνειδητές αγορές, τους κινδύνους της υπερπαραγωγής, τη δημιουργική χρήση απορριμμάτων.

Η πεποίθηση ότι πολλά εξαρτώνται από τις ενέργειες των ατόμων όσον αφορά την οικολογία αποτελεί την εφαλτήριο δύναμη να συνειδητοποιήσουμε ότι οτιδήποτε κάνουμε στο άμεσο περιβάλλον μας μπορεί να μεταφερθεί σε μια ευρύτερη περιοχή σύμφωνα με την αρχή «μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα» και να ενδυναμώσει τις πρωτοβουλίες οικοδόμησης της κοινωνίας των πολιτών με επιδέξια χρήση του ανθρώπινου δυναμικού στη σχολική κοινότητα, πράγμα που αποτελεί έναν από τους μακροπρόθεσμους στόχους του σχολείου μας.

ΤΟ 3ο ΓΕΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ ΣΤΑ ΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+

Οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος στην Τσεχία Radka Borunská, Zuzana Šafránková, Denisa Vojáčková Grymová και Lukáš Rádek καθώς και ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας κ. Petr Kyjovsky υποδέχτηκαν θερμά τις αποστολές των 5 εταιρικών χωρών από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία. Οι πολυεθνικές ομάδες παρουσίασαν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που κινδυνεύουν να χαθούν, αναζήτησαν τις αιτίες και διερεύνησαν τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διαφυλάξουμε τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και να την αξιοποιήσουμε ως μέσο κοινωνικής ένταξης.

Οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να εργαστούν ομαδικά σε διαδραστικές πλατφόρμες με κοινό στόχο την ολοκλήρωση του προγράμματος, ενώ σε ένα εντυπωσιακό βιωματικό εργαστήριο γνωρίσαμε την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Τσεχίας, Nyctea Falconers.

Παράλληλα οι αποστολές ξεναγήθηκαν στην προστατευόμενη περιοχή του κάστρου Lednice, αλλά και σε σημαντικά αξιοθέατα της Πράγας, όπως το κάστρο όπου φυλάσσονται τα Κοσμήματα του Στέμματος της Βοημίας, τους κήπους του, τη γέφυρα του Καρόλου, το παλιό Δημαρχείο με το αστρονομικό ρολόι, τον καπνισμένο Πύργο και την πλατεία της παλιάς πόλης.

Την αποστολή του 3ου Λυκείου Κορωπίου αποτέλεσαν οι Αντριάνα Μπεμπάνα, Δήμητρα Μουλιανάκη, Σταμάτης Νικολού, Χρήστος Ρόκας και οι καθηγήτριες Χρύσα Βασιλείου και κ. Ντενίζ Λεολέη. Η ολοκλήρωση και η στρατηγική αξιολόγησης του προγράμματος, για την οποία είναι υπεύθυνη η εκπαιδευτική ομάδα Erasmus+ του 3ου ΓΕΛ Κορωπίου με συντονίστρια την κ.Κάλλη Γώγου ευελπιστούμε να αναδείξει τα οφέλη της συμμετοχής μας στο στοχευμένο αυτό πρόγραμμα για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η υλοποίηση του προγράμματος Erasmus+ έχει ήδη προσφέρει στους μαθητές μας μια μοναδική βιωματική εκπαιδευτική εμπειρία, μέσα από την οποία έχουν ενισχυθεί η αυτοβελτίωση, η κοινωνικοποίηση και η διεύρυνση των οριζόντων τους.

Το σχολείο μας στην Πολωνία στα πλαίσια προγράμματος ERASMUS+ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η δεύτερη κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ με θέμα «Human Rights» πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ostrόw της Πολωνίας στο διάστημα 16-20 Μαΐου με τη συμμετοχή του σχολείου μας, καθώς και σχολείων από τις τουρκικές πόλεις Εσκί Σεχίρ και Αττάλεια. Στις εργασίες συμμετείχαν επίσης μαθητές και μαθήτριες από την Ουκρανία που φιλοξενούνται στο σχολείο υποδοχής. Έτσι, το θέμα του προγράμματος ήταν πιο επίκαιρο από ό,τι μπορούσαμε να φανταστούμε, όταν σχεδιάζαμε την υλοποίησή του. Οι συμμετέχοντες έγιναν δεκτοί από τον Περιφερειάρχη, με τον οποίο αντάλλαξαν σκέψεις και προβληματισμούς για την επικαιρότητα αλλά και γενικά για το θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Συγκλονιστική ήταν η επίσκεψη στο Dom, το κέντρο υποδοχής και περίθαλψης Ουκρανών προσφύγων, όπου όλοι οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι πολωνικές αρχές με την αμέριστη σύμπραξη ιδιωτών απέναντι στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Ακόμα, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν μνημεία ενδιαφέροντος της πόλης, το θερινό ανάκτορο Antonin, όπου κάποτε μεγαλουργούσε ο Sopin, καθώς και την ιστορική μεσαιωνική πόλη Torun.  Το σχολείο μας εκπροσώπησαν οι μαθητές-τριες Χρήστος Γραμματικόπουλος, Κωνσταντίνος Ρηγόπουλος, Γκάτσπερ Γκεμπαρόφσκι, Μιχαήλα Χριστοπούλου και οι εκπαιδευτικοί κ. Κάλλη Γώγου και κ. Γλυκερία Αποστολάκη. Η κινητικότητα στην Πολωνία απέδειξε πως το πρόγραμμα Erasmus+ δημιουργεί πολίτες σκεπτόμενους και ενεργούς, αλλά παράλληλα οικοδομεί φιλίες ανεξίτηλες.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 3ο ΓΕΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΣΕ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ERASMUS+ ΣΤΙΣ ΑΖΟΡΕΣ!

Εντυπωσιακό ήταν το ξεκίνημα ενός νέου προγράμματος ERASMUS+ στο οποίο συμμετέχει το 3ο ΓΕΛ Κορωπίου. Αντιπροσωπεία του σχολείου μας αποτελούμενη από τους Ειριάννα Καπαρού, Γιώργο Λαλιώτη, Γιάννη Μιλτσακάκη-Βασιλείου, Βασιλική Λιάπη, Γιώργο Σκουρέλλο και Αγγελική Κομποθανάση με συνοδούς τις καθηγήτριες-υπεύθυνες του προγράμματος κ. Κάλλη Γώγου και κ. Χρύσα Βασιλείου ταξίδεψαν  το διάστημα 7 ως 14 Μαΐου 2022 στο νησί Sao Jorge στις Αζόρες της Πορτογαλίας, όπου συμμετείχαν στις εργασίες του περιβαλλοντικού προγράμματος «The sea between us». Στην κινητικότητα συμμετείχαν, επίσης, μαθητές και μαθήτριες από την Ολλανδία. Μαθητικό και εκπαιδευτικό δυναμικό ενώθηκαν, για να διαδώσουν το μήνυμα προστασίας της φύσης, αρχίζοντας από μία περιοχή στην οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια κυρίαρχο επάγγελμα των κατοίκων ήταν το κυνήγι των φαλαινών. Καθάρισαν ακτές από πλαστικά, πληροφορήθηκαν για το κυνήγι των φαλαινών, κολύμπησαν στον Ατλαντικό Ωκεανό δίπλα σε δελφίνια αλλά και μέσα σε κρατήρα, έκαναν ορειβασία σε ένα πανύψηλο βουνό ανακαλύπτοντας την σπάνια χλωρίδα και την πανίδα του νησιού, επισκέφτηκαν μια μεγάλη μονάδα επεξεργασίας και παραγωγής τόνου, έμαθαν την ιστορία των ηφαιστιογενών αυτών νησιών που επισκέφτηκαν, πήραν μέρος σε θεατρικό δρώμενο σχετικά με την θάλασσα, δοκίμασαν τα παραδοσιακά φαγητά του τόπου και έπαιξαν παιχνίδια – άγνωστα μέχρι τότε – για αυτούς. Ήταν μια εβδομάδα γεμάτη δράσεις και εμπειρίες ζωής. Όλοι επέστρεψαν πίσω με τις καλύτερες εντυπώσεις και  αναμνήσεις και έδωσαν ραντεβού στον τόπο μας που θα φιλοξενήσει την επόμενη φάση του προγράμματος τον Οκτώβριο.

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+

Από την 1/5/2022 εως 7/5/2022  πραγματοποιήθηκε η 5η και τελευταία  συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ με θέμα: «Diverse Teaching Methods Based on Student’s Learning Styles 2019-IT02-KA229-062195» στο Τίργκου Ζίου της Ρουμανίας.

Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα,την Τουρκία,την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Ρουμανία. Έγιναν οι παρουσιάσεις που είχε ετοιμάσει κάθε χώρα στο σχολείο που  φιλοξένησε αυτή τη συνάντηση : το Colegiul National “Spiru Haret”.

Μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούμε σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής αλλά και της Ρουμανίας γενικότερα, όπως το κτίριο του Κοινοβουλίου (Παλάτι του Λαού) και την Πλατεία Unirii στο Βουκουρέστι, το σπήλαιο Pestera Muierilor, το παραδοσιακό χωριό του Gorj και το Bran Castle στην Τρανσυλβανία.

 Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τις εκπαιδευτικούς Φ.Χατζή και Γ.Αποστολάκη  και από τους μαθητές και τις μαθήτριες: Ινώ Βεληβασάκη, Μελίνα Κεραμιδά, Γιώργο Κοντογιαννόπουλο, Ουάις Νουρ, Κατερίνα Ραφαηλίδη και Σαβιόλα Χοτζάι.

Όλοι οι συμμετέχοντες επέστρεψαν ενθουσιασμένοι, γεμάτοι νέες εμπειρίες και όμορφες αναμνήσεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝ/ΠΟΛΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+

Από τις 27/3/2022 έως τις 2/4/2022 πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ με θέμα Diverse Teaching Methods Based on Student’s Learning Styles 2019-IT02-KA229-062195 στην Κωνσταντινούπολη.

 Στην κινητικότητα συμμετείχαν μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Ρουμανία, οι οποίοι εργάστηκαν για το πρόγραμμα και είχαν και την ευκαιρία να επισκεφθούν τα σημαντικότερα μνημεία της Πόλης, όπως την Αγιά Σοφιά, το Τοπ Καπί, το Ντολμά Μπαχτσέ, την πλατεία Ταξίμ και την Κλειστή αγορά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η επίσκεψή μας στο Δημαρχείο και η συνάντηση μας με τον Κυβερνήτη της περιοχής του Σανκακτεπέ κ. A.Karakaya, όπου μπορέσαμε να συζητήσουμε θέματα σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων της χώρας.

Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τις εκπαιδευτικούς Μ.Παππά και Ε.Γεωργάκη και από τους μαθητές και τις μαθήτριες: Β. Γκουρμπαλιώτη, Σ. Μπατάλα, Ι. Βασιλοπούλου. Α. Λαδοπούλου και Η. Λιώνη. Η διεξαγωγή του προγράμματος ενθουσίασε τους συμμετέχοντες, οι οποίοι αποκόμισαν αξέχαστες εμπειρίες.

Ανυπομονούμε για την 5η και τελευταία συνάντηση του προγράμματός μας στη Ρουμανία, η οποία θα σημάνει και τη λήξη αυτής της τόσο όμορφης και εποικοδομητικής συνεργασίας.

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Γέφυρα D.Luis I

Τα μνημεία πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς προστατευόμενα από την UNESCO είναι το θέμα του ERASMUS+ project  που συμμετέχει το 3ο ΓΕΛ Κορωπίου ως εταιρικό σχολείο από το 2019. Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού πραγματοποιήθηκε η 5η διακρατική συνάντηση στο Arcos de Valdevez της Πορτογαλίας το διάστημα 20 ως 25 Μαρτίου. Εκτός από το ελληνικό και το πορτογαλικό σχολείο συμμετείχαν σχολεία από τη Ρουμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Τσεχία. Παράλληλα με τη διεξαγωγή του προγράμματος δόθηκε η δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να επισκεφτούν την πόλη της Braga και του Oporto, όπου είδαν από κοντά μνημεία προστατευόμενα από την Unesco, όπως τη Γέφυρα D.Luis I, το σιδηροδρομικό σταθμό Sao Bento, την ιστορική Ribeira, την εκκλησία Bom Jesus do Monte. To ελληνικό σχολείο εκπροσώπησαν οι μαθητές Άγ. Σιδηρουργός, Γ. Παπαγεωργίου, Αν. Δημητρακοπούλου, Ρ. Φραγκάκη και οι εκπαιδευτικοί Κ. Γώγου και Φ. Χατζή. Το κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν εξαιρετικό και τα αποτελέσματα της συνάντησης εντυπωσιακά. Ιδιαίτερα συγκίνησε το βίντεο που είχαν προετοιμάσει και παρουσίασαν οι Έλληνες μαθητές για τα μνημεία της Unesco που βρίσκονται στην Ουκρανία και κινδυνεύουν να καταστραφούν από τον πόλεμο.

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΛΙΣΑΒΩΝΑ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

Την τρίτη συνάντηση στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ στην Λισαβόνα με θέμα Diverse Teaching Methods Based on Student’s Learning Styles 2019-IT02-KA229-062195  πραγματοποίησε αποστολή του σχολείου μας από τις 6/2 έως τις 11/2/2022.

 Στην κινητικότητα αυτή συμμετείχαν μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Τουρκία και τη Ρουμανία, οι οποίοι  

  • εργάστηκαν για τη διερεύνηση νέων τρόπων διδασκαλίας  και μάθησης με τη χρήση πρωτοποριακών εκπαιδευτικών μεθόδων.
  • παρακολούθησαν παρουσιάσεις για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας υποδοχής, τη διοίκηση της σχολικής μονάδας και τη χρήση των τεχνολογιών στην εκπαίδευση.
  • πραγματοποίησαν επισκέψεις στα εμβληματικότερα μνημεία της πορτογαλικής πρωτεύουσας.
  • συνεργάστηκαν με τους εταίρους μας σε θέματα εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής φύσεως.

Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τις εκπαιδευτικούς Μ.Παππά και Γ. Αποστολάκη και από τους μαθητές και τις μαθήτριες: Α. Χειμώνα, Α. Τσικρίκα, Ε. Καλαμπάκα. Ν. Παντελοπούλου, Χ.Ζανάι και Κ. Χρυσοβιτσιώτη. Τόσο η  θερμή φιλοξενία όσο και οι δεξιότητες και οι εμπειρίες που αποκόμισαν ενθουσίασαν όλους τους συμμετέχοντες!

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ 5 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

Στα πλαίσια του σχεδίου Erasmus+ “Natural andCultural Heritage: Tools for Social Inclusion”  το 3ο ΓΕΛ Κορωπίου υποδέχτηκε μαθητές και εκπαιδευτικούς από τα εταιρικά σχολεία της Πορτογαλίας, Ισπανίας, Τσεχίας, Ιταλίας και Ρουμανίας.

Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας, που πραγματοποιήθηκε από τις 31 Iανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου, δόθηκε η δυνατότητα στους/στις συμμετέχοντες να:

  • Γνωρίσουν μνημεία πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς όλων των χωρών των εταιρικών σχολείων μέσω της δημιουργίας ενός διαδραστικού χάρτη.
  • Συμμετάσχουν σε παιδαγωγικές δραστηριότητες δημιουργίας μασκών των αρχαίου ελληνικού θεάτρου.
  • Γνωρίσουν την μαστίχα, προστατευόμενο στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, και να τη γευτούν δημιουργώντας γλυκά με μαστίχα.
  • Επισκεφτούν το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και τους Δελφούς, μνημεία προστατευόμενα από την UNESCO.
  • Καλλιεργήσουν τις γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητές τους.
  • Γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική φιλοξενία.
  • Καλλιεργήσουν τον ψηφιακό γραμματισμό τους.

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΣΚΙ ΣΕΧΙΡ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ήταν το θέμα του ERASMUS+ project  που πραγματοποιήθηκε στο Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας το διάστημα 29 Νοεμβρίου με 3 Δεκεμβρίου 2021 με τη συμμετοχή του 3ου ΓΕΛ Κορωπίου και σχολείων από την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία. Παράλληλα με τη διεξαγωγή του προγράμματος δόθηκε η δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να επισκεφτούν το Κοινοβούλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, διάφορα αξιοθέατα της χώρας φιλοξενίας, ενώ έγιναν δεκτοί και από τον Κυβερνήτη της περιοχής, με τον οποίο συζήτησαν ζητήματα σχετικά με το βασικό θέμα του project. To ελληνικό σχολείο εκπροσώπησαν οι μαθητές Κ. Ζέκος, Ν. Παρλιάρος, Κ. Κάλη και οι εκπαιδευτικοί Κ. Γώγου και Χ. Βασιλείου. Τα παραγόμενα αποτελέσματα ήταν αξιόλογα και το κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στους συμμετέχοντες εξαιρετικό, όπως αποτυπώνεται και στο περιοδικό μας.https://madmagz.com/magazine/1965691

ΤΟ 3ο ΓΕΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΞΕΝΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

Στο μικρό αλλά φιλόξενο χώρο του 3ου ΓΕΛ Κορωπίου πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 15-19 Νοεμβρίου 2021 η δεύτερη συνάντηση μαθητών και καθηγητών από 5 ευρωπαϊκές χώρες στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Diverse Teaching Methods Based on Students’ Learning Styles” 2019-1-IT02-KA229-062195_3. Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας μαθητές και μαθήτριες από Πορτογαλία, Ιταλία, Τουρκία, Ρουμανία και Ελλάδα εργάστηκαν ομαδικά πάνω στο θέμα της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ παράλληλα κατασκεύασαν κότινους και μετάλλια! Εκτός από τα workshops είχαν τη ευκαιρία να επισκεφτούν την Ακρόπολη και το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, το Σούνιο, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ πραγματοποίησαν και μια ολοήμερη εκδρομή στο Ναύπλιο και το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Οι εντυπώσεις όλων των συμμετεχόντων ήταν εξαιρετικές και το ραντεβού μας δόθηκε στην τρίτη συνάντηση που θα υλοποιηθεί στην Πορτογαλία τον Φεβρουάριο, για τη συνέχεια των εργασιών μας.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 3ου ΓΕΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΣΕ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ERASMUS+ ΣΤΗ ΓΡΑΝΑΔΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Με ιδιαίτερη χαρά ξεκίνησαν και πάλι οι κινητικότητες ERASMUS+ για το 3ο ΓΕΛ Κορωπίου. Αντιπροσωπεία των μαθητών του σχολείου μας αποτελούμενη από τους Βίβιαν Κορφιάτη, Γιώτα Μπαλή, Φάνη Μπαρμπαρόσο και Άρη Κωνσταντινίδη με συνοδούς τις καθηγήτριες-υπεύθυνες του προγράμματος κ. Κάλλη Γώγου και κ. Χρύσα Βασιλείου ταξίδεψαν  το διάστημα 15 ως 29 Οκτωβρίου 2021 στη Γρανάδα της Ισπανίας, όπου συμμετείχαν στις εργασίες του προγράμματος UNESCO NATURAL AND CULTURAL HERITAGE: TOOLS FOR SOCIAL INCLUSION με συντονίστρια χώρα τη Ρουμανία και εταιρικά σχολεία από την Τσεχία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και φυσικά το σχολείο IES FRANCISCO AYALA από την Ισπανία που φιλοξένησε τη συνάντηση. Διεξήχθησαν συζητήσεις σχετικά με την αξία της πολιτισμικής και της φυσικής μας κληρονομιάς και τους τρόπους αξιοποίησης αλλά και διατήρησής της. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη σε τόπους προστατευόμενους από την UNESCO, όπως το επιβλητικό Alhambra και το ιστορικό κέντρο της Cordova αλλά και παρακολούθηση εργαστηρίου εκμάθησης του διάσημου ιστορικού χορού flamenco, στοιχείου άυλης πολιτισμικής κληρονομιάς. Επίσης, εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν  την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Cordova σχετικά με την προστασία των μνημείων αυτών. Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε το γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες έγιναν δεκτοί από τον Δήμαρχο της πόλης, καθώς και την Περιφερειάρχη της Ανδαλουσίας, οι οποίοι τους εξήγησαν τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης προβλημάτων και τους ξενάγησαν στους χώρους άσκησης εξουσίας.

Σχολικό Έτος 2020-2021

ENACT 2019-1-EL01-KA101-060996 – 2nd Virtual Mobility Teaching Activities

Η δεύτερη κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ ENACT 2019-1-EL01-KA101-060996 πραγματοποιήθηκε με διδασκαλίες εξ αποστάσεως από τις εκπαιδευτικούς του σχολείου Κάλλη Γώγου και Χρύσα Βασιλείου στις τάξεις των συναδέλφων εκπαιδευτικών Cristina Lostorto και Giovanna Valentini του Λυκείου Bertrand Russel, στο Cles της Ιταλίας κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ήταν η μπλε οικονομία και η συμβολή της στην αειφόρο ανάπτυξη, η χρήση και οι επιρροές της ελληνικής γλώσσας στη διδασκαλία της αγγλικής ως ξένης ή δεύτερης γλώσσας, η αξιοποίηση της επισημότητας στο λόγο με σκοπό την ισότιμη αντιμετώπιση των φύλων, αλλά και ο αντίκτυπος φιλοσοφικών εννοιών και διδαγμάτων της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας στις νέες γενιές στην Ευρώπη.

Η άψογη συνεργασία με το ιταλικό εκπαιδευτικό ίδρυμα Liceo Bertrand Russel και τους υπεύθυνους του προγράμματος Pietro Callovi και Cristina Lostorto, αλλά και το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των Ιταλών μαθητών-τριών ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για τις προσπάθειές μας να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι ψηφιακές γνώσεις που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης κινητικότητας στο Cles τον Οκτώβριο του 2019.

Αναμένουμε με ανυπομονησία τη συνέχιση της εποικοδομητικής αυτής συνεργασίας σε επόμενα προγράμματα στα πλαίσια της υποδοχής εκπαιδευτικών από το συνεργαζόμενο σχολείο για την παρακολούθηση μαθημάτων στο σχολείο μας την επόμενη χρονιά.

ENACT 2019-1-EL01-KA101-060996 – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

Εκπρόσωποι του μαθητικού δυναμικού του 3ου Γενικού Λυκείου Κορωπίου, καθώς και οι υπεύθυνες εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στα αντίστοιχα προγράμματα Erasmus+  ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση του συνεργαζόμενου ιταλικού σχολείου στο Cles, Τρέντο να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες της διαδικτυακής Ευρωπαϊκής Εβδομάδας  του Liceo Bertrand Russell.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας της Παρασκευής 14 Μαϊου 2021, παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον ομιλίες Ιταλών Ευρωβουλευτών στα αγγλικά και την εισήγηση του Έλληνα Μιλτιάδη Παύλου, Γενικού Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέμα που πραγματεύεται ένα από τα προγράμματα Erasmus+ του σχολείου μας.

Η αγαστή συνεργασία με τους εταίρους μας είναι πολυδιάστατη με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες στα Ευρωπαϊκά Σχέδια που υλοποιούνται να έχουν τη δυνατότητα να αποκομίζουν σημαντικά οφέλη για την εκπαιδευτική, πολιτιστική και κοινωνική τους εξέλιξη.

ACCREDITATION 2021-27

ΤΟ LOGO ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Για άλλη μια φορά πρωτοπόροι! Το 3ο ΓΕΛ Κορωπίου κατόρθωσε να πάρει τη Διαπίστευση ERASMUS+ για τα έτη 2021-27, αποκορύφωμα της προσπάθειας της εκπαιδευτικής μας κοινότητας για την επίτευξη των στόχων της σχολικής ολιστικής προσέγγισης για την απόκτηση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας. Πυλώνες της νέας μας πορείας είναι η πράσινη ανάπτυξη, η πολυπολιτισμικότητα, η κυκλική οικονομία, οι νέες παιδαγωγικές & εκπαιδευτικές πολιτικές, ο ψηφιακός γραμματισμός.

KA229 :: HUMAN RIGHTS_Honorable, Unique, Modern, Admirable Necessary for a beautiful life; Universal RIGHTS

1η εικονική τηλεσυνάντηση- Online project opening meeting-των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα. Καθηγητές εκπρόσωποι των σχολείων από την Μεγάλη Βρετανία (που είναι η συντονίστρια χώρα του προγράμματος), την Πολωνία, την Τουρκία και την Ελλάδα συναντηθήκαμε για πρώτη φορά και συζητήσαμε τις πρώτες λεπτομέρειες για την πορεία των δραστηριοτήτων μας.

Σχολικό Έτος 2019-2020

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά για το σχολείο μας με υλοποίηση τριών νέων προγραμμάτων ERASMUS+. Τα θέματα των προγραμμάτων είναι:


1) Teaching English as a foreign Language: a Notion Adapted to the Use of Computer Technologies,
2) Diverse Teaching Methods Based On Students’ Learning Styles,
3) Natural and Cultural Hertage-tools for Social Inclusion

KA229 :: Natural and Cultural Hertage-tools for Social Inclusion

KA229 :: Diverse Teaching Methods Based On Students’ Learning Styles

H ομάδα ERASMUS του σχολείου μας στο SALEMI της Σικελίας

Δελτίο Τύπου_1η Διακρατική Δραστηριότητα. Πατήστε εδώ για το Δελτίο τύπου…


KA101:: ENACT_Τeaching English as a foreign language: a Notion Adapted to the use of Computer Technologies
1η Διακρατική Δραστηριότητα _Jobshadowingactivities

Σχολικά Έτη 2014-2016

KA229:: Use your Brain, Violence is Insane.


για το project card. Πατήστε εδώ…

ERASMUS+ PROJECT RESULTS 2014-2016
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τα αποτελέσματα πατήστε εδώ ..

H ομάδα ERASMUS στην πράσινη γραμμή στη Λευκωσία