Ευρωπαϊκά Προγράμματα

ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Το 3ο ΓΕΛ Κορωπίου έχοντας επιδείξει αξιόλογες προσπάθειες στην προώθηση της καινοτομίας και της ενίσχυσης της πολυεπίπεδης εξέλιξης των μαθητών συμμετέχει κάθε χρόνο σε προγράμματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού με στόχους:

τη βελτίωση τους στη λήψη αποφάσεων, την επιλογή και τον καταμερισμό των ευθυνών 

•την εξοικείωσή τους με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών

•την  ευαισθητοποίησή τους στον ρόλο που θα κληθούν να διαδραματίσουν στη μελλοντική οργάνωση της Ευρώπης

•τη συνειδητοποίση της ανάγκης προάσπισης της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ 3ου ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

ΣΤΗΝ 45η ΕΣΕ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η 45η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος με θέμα «Wind of Change» και κύριο άξονα την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργούς συμμετοχής των νέων στην περιβαλλοντική πολιτική πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 7-10 Απριλίου 2023.

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης έλαβαν χώρα στη Γερμανική Σχολή Αθηνών, όπου οι συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό χρησιμοποίησαν την αγγλική γλώσσα για να συζητήσουν σύγχρονα ζητήματα ελληνικής και ευρωπαϊκής επικαιρότητας, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις, να επιχειρηματολογήσουν, να καταλήξουν μέσω δημοκρατικών διαδικασιών σε ομοφωνία ανά επιτροπή και να προτείνουν λύσεις μέσω ψηφισμάτων. Στη Γενική Ολομέλεια τα ψηφίσματα των Δέκα Επιτροπών συζητήθηκαν και τέθηκαν προς ψήφιση υπό τη μορφή προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων.

Το 3ο Γενικό Λύκειο Κορωπίου εκπροσώπησαν η μαθήτρια της Α’ τάξης Νεφέλη Αγρίου και ο μαθητής της Β’ τάξης Ιωάννης Παλασκώνης ως αντιπρόσωποι στις επιτροπές TRAN – Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού και JURI – Επιτροπή Νομικών Θεμάτων αντίστοιχα. Το θέμα της πρώτης επιτροπής ήταν η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων βιώσιμων τρόπων στις μεταφορές, ενώ της δεύτερης η καταπολέμηση της διαφθοράς και του lobbying στην ΕΕ. Τα ψηφίσματα και των δύο επιτροπών υπερψηφίστηκαν από την ολομέλεια της συνδιάσκεψης.

Οι συμμετέχοντες μαθητές είναι μέλη του ομίλου αγγλόφωνης ρητορικής του 3ου ΓΕΛ Κορωπίου με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Χ. Βασιλείου. Βασικοί στόχοι του ομίλου είναι η εξάσκηση της αγγλικής γλώσσας σε πραγματικές συνθήκες, η βελτίωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας και η αξιοποίησή τους για την ανάληψη πρωτοβουλιών και την προώθηση του δημοκρατικού διαλόγου, στόχοι που επιτυγχάνονται μέσα από την προετοιμασία των συμμετεχόντων και τη συμμετοχή τους στην ετήσια συνδιάσκεψη του ΕΚΝΕ.

eTwinning projects

* The Sea between Us
* Natural and Cultural Heritage – tools for Social Inclusion
* From Reading to Filming
* Let’s feel the History
* You and Me make Us
* Use your Brain, Violence is Insane
Πατήστε εδώ για το eTwinning photo album

Μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Κορωπίου στο Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (MUN)

Στις 15-19 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στη σχολική μονάδα του 1ου Γυμνασίου Κηφισιάς το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας Συνέδριο – Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών, με εκπαιδευτικό σκοπό την ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με θέματα της επικαιρότητας που αφορούν στον κόσμο. Το Συνέδριο έχει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τα Μοντέλα Ηνωμένων Εθνών είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς προσομοιώσεις για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Έχει υπολογιστεί ότι παγκοσμίως περισσότεροι από 400.000 μαθητές και φοιτητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης – από το Δημοτικό έως το Πανεπιστήμιο συμμετέχουν σε αυτά κάθε χρόνο.

Το σχολείο μας εκπροσώπησε η μαθήτρια της Α’ Λυκείου Έρικα Μαλαβέτσι, η οποία έχοντας συμμετάσχει στο ρόλο του delegate τη σχολική χρονιά 2021-2022 ως μαθήτρια του 1ου Γυμνασίου Κορωπίου, διακρίθηκε φέτος ως best chair στην επιτροπή WHO (World Health Organisation).

Επίσης, ο μαθητής της Β’ Λυκείου Ιωάννης Παλασκώνης διακρίθηκε για τη συμμετοχή του στο press team και τη συμβολή του στη δημιουργία των ηλεκτρονικών εντύπων που κάλυψαν δημοσιογραφικά το τετραήμερο του Συνεδρίου.

Με τη συμμετοχή τους είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να εμπλακούν στη μελέτη και στη συζήτηση των παγκόσμιων ζητημάτων, αλλά και να αποκτήσουν χρήσιμες δεξιότητες, όπως η έρευνα, ο γραπτός λόγος, η ρητορική, η επίλυση προβλημάτων και συγκρούσεων, η οικοδόμηση ομοφωνίας, ο συμβιβασμός και η συνεργασία, καθώς και να γνωρίσουν ανθρώπους με τους οποίους μοιράζονται κοινούς στόχους και όνειρα.

Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών: “Στις προσομοιώσεις των Οργάνων του ΟΗE (Model United Nations) διευρύνετε τους ορίζοντές σας. Μέσω της μάθησης και της δικτύωσης μπορείτε να είστε μέρος των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών να εγκαθιδρύσουν την ειρήνη, να προστατεύσουν τα Δικαιώματα των Ανθρώπων και να δώσουν τη δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους να ζουν με αξιοπρέπεια.”

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ του ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ στην 43η ΕΣΕ του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η αφίσα του Συνεδρίου

Η 43η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος με θέμα «Ένας για όλους και όλοι για έναν: Οι νέοι συνηγορούν στη διαμόρφωση της Ευρώπης του αύριο», πραγματοποιήθηκε φέτος – και πάλι μετά από δύο χρόνια λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης – δια ζώσης στην Αθήνα στις 15-18 Απριλίου 2022.

Η φετινή διοργάνωση είχε ως βάση τους άξονες της ενασχόλησης με τα τρέχοντα ζητήματα, της συμπερίληψης και της αειφόρου ανάπτυξης, με στόχο τη διεύρυνση της επικοινωνίας με νέους και νέες από την Ελλάδα και την Ευρώπη, τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και εν τέλει την ανάδειξη της δημοκρατικής συνεννόησης μέσω ένθερμων διαβουλεύσεων και ομόφωνων – ανά επιτροπή -ψηφισμάτων που συνοψίζουν καινοτόμες προτάσεις σε συνθήκες προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εκ μέρους του 3ου ΓΕΛ Κορωπίου συμμετείχαν οι μαθητές Αθανάσιος Χειμώνας της Γ΄ τάξης και Στέφανος Μπατάλας της Α΄ τάξης, ως αντιπρόσωποι στις επιτροπές LIBE I – Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων και EMPL – Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων αντίστοιχα. Τα θέματα των επιτροπών ήταν η καταπολέμηση της σεξουαλικής εμπορίας ως μορφή βίας κατά των γυναικών στην ΕΕ και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των αγορών εργασίας της ΕΕ παράλληλα με την αντιμετώπιση της επακόλουθης απώλειας θέσεων εργασίας. Τα ψηφίσματα και των δύο επιτροπών υπερψηφίστηκαν από την ολομέλεια της συνδιάσκεψης.

«Οι συμμετέχοντες μαθητές είναι μέλη του αγγλόφωνου ομίλου ρητορικής του 3ου ΓΕΛ Κορωπίου, ο οποίος φιλοδοξεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών με πίστη στην αξία του δημοκρατικού διαλόγου, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί το καλύτερο μέσο για την ανακάλυψη δεξιοτήτων, την εξάσκηση της αγγλικής γλώσσας σε πραγματικές συνθήκες και την προσωπική ανέλιξη των συμμετεχόντων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η υπεύθυνη καθηγήτρια κ.Χρ.Βασιλείου.

Η βελτίωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας, η επαφή με άλλους συνομήλικους και η ανταλλαγή απόψεων, προκειμένου να συζητήσουν σύγχρονα, κρίσιμα ζητήματα ελληνικής και ευρωπαϊκής επικαιρότητας, η κατανόηση των αρχών του διαλόγου, της συνεργασίας και του σεβασμού είναι μερικά από τα οφέλη που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες σε αυτήν την τετραήμερη διαδικασία  με απώτερο στόχο την επίτευξη της ισορροπίας μεταξύ ομαδοσυνεργατικότητας και ατομικότητας.

European Youth Parliament Selection Conferences


Συμμετοχή μαθητών στις Εθνικές Συνδιασκέψεις Επιλογής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
δελτία Τύπου(Συμμετοχές 2016, 2019)

Πατήστε εδώ για το EYP NEWSLETTER 2016

Πατήστε εδώ για το EYP NEWSLETTER 2019

Πατήστε εδώ για το EYP NEWSLETTER 2020

EUROSCOLA

Διάκριση μαθητριών του 3ου Γενικού Λυκείου Κορωπίου στο διαγωγισμό Euroscola και συμμετοχή τους σε ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το 3ο ΓΕΛ Κορωπίου έχοντας επιδείξει αξιόλογες προσπάθειες στην προώθηση της καινοτομίας και της υποστήριξης δραστηριοτήτων που στοχεύουν στην πολυεπίπεδη εξέλιξη των μαθητών συμμετέχει κάθε χρόνο με αξιόλογες διακρίσεις στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα EUROSCOLA. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ανάγκη οι νέοι ευρωπαίοι να καταστούν ενεργή συνιστώσα της δημοκρατικής ζωής της Ευρώπης δημιούργησε το πρόγραμμα με στόχο να τους προσφέρεται η δυνατότητα να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις εμπειρίες τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Σώματος, στο Στρασβούργο και παίρνουν τη μορφή ενός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων με τη συμμετοχή μαθητών Λυκείου από τα 28 κράτη μέλη της Ένωσης. Φέτος διακρίθηκαν στο διαγωνισμό και αντιπροσώπευσαν ενεργά το σχολείο μας οι μαθήτριες Νομικού Ευθαλία, Νούρια Ιωάννα και Παπαμιχάλη Ισιδώρα, τις οποίες συνόδευσε στο Στρασβούργο η εκπαιδευτικός  Παππά Μαρία στις 20 Ιανουαρίου 2018.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Κατά το σχολικό έτος 2016-2017 οργανώθηκε από το σχολείο μας επίσκεψη μαθητών του σχολείου μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στα πλαίσια της διοργάνωσης, οι καθηγήτριες κ. Γώγου και κ. Βασιλείου συμμετείχαν σε ένα forum εκπαιδευτικών στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο του 2017.

Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου ομάδα 40 μαθητών συνοδευόμενοι από τις ίδιες και την κ. Φρουζάκη πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Στρασβούργο, όπου και παρακολούθησαν συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου, αφού ενημερώθηκαν διεξοδικά για τις λειτουργίες του.

Ο υπεύθυνος επισκέψεων κ. Στυλιανού ενημερώνει τους μαθητές για τις λειτουργίες των οργάνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στις 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 στην συνεδρίαση που παρακολούθησαν οι μαθητές ήταν σχετικά με

•την ανάπτυξη μηχανισμών της πολιτικής συνοχής για την αντιμετώπιση δημογραφικών αλλαγών •την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων στην ναυσιπλοϊα

•την ενίσχυση της ασφάλειας των αυτοκινήτων στην Ε.Ε.

•τους διωγμούς των Χριστιανών στον κόσμο

•την προστασία των παράκτιων θαλάσσιων ενδιαιτημάτων