Το 3ο Λύκειο Κορωπίου στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ υποδέχτηκε εκπαιδευτικούς, μαθητές και μαθήτριες από το ισπανικό Λύκειο Institut de Camarles και το ρουμανικό Εθνικό Στρατιωτικό Κολλέγιο ‘Ştefan cel Mare’ την εβδομάδα 11-15 Νοεμβρίου 2024. Στην πρώτη τους συνάντηση οι συμμετέχοντες στο σχέδιο KA121 με τίτλο «EnviEra» ασχολήθηκαν με δύο επίμαχα σύγχρονα προβλήματα, το αποτύπωμα του άνθρακα και τις δασικές πυρκαγιές, με στόχο την την εκπαίδευση των συμμετεχόντων και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στη σχολική κοινότητα.
Οι μαθητές και των τριών σχολείων συνεργάστηκαν αρμονικά σε μικτές ομάδες και παρουσίασαν θεματικές εργασίες που είχαν προετοιμάσει στο παράλληλο έργο eTwinning.Πήραν συνέντευξη από τον κ. Θεόδωρο Γρίβα, Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κρωπίας για να πληροφορηθούν για τις δράσεις της εθελοντικής ομάδας του Δήμου καθώς και τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία του Υμηττού. Στους πρόποδες του βουνού η ομάδα EnviEra συμμετείχε σε μια εκστρατεία καθαρισμού από εύφλεκτα απορρίμματα και τα αποτελέσματα της δράσης αναρτήθηκαν σε μία ψηφιακή πλατφόρμα καταμέτρησης των αντικειμένων που συλλέχθηκαν. Παράλληλα, μέσα από ένα εκπαιδευτικό πικνίκ οι μαθητές αντιλήφθηκαν βιωματικά τον τρόπο διαχωρισμού και αποκομιδής των απορριμμάτων μετά από μία εξόρμηση στην ύπαιθρο.
Στη συνέχεια η επίσκεψη στο Πυροσβεστικό Μουσείο στην Παλλήνη έδωσε στους συμμετέχοντες μια εικόνα για την ιστορία της πυρόσβεσης στην Ελλάδα, την εξέλιξη του εξοπλισμού και της τεχνογνωσίας της υπηρεσίας μέσα από μία ενδελεχή ξενάγηση και πληροφόρηση για τις προκλήσεις του επαγγέλματος, αλλά και για τις άγνωστες στους περισσότερους ανάγκες που καλείται να καλύψει η πυροσβεστική υπηρεσία στις μέρες μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Την επόμενη μέρα μαθητές και εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό διαδραστικό εργαστήριο στον λόφο της Πνύκας κατά τη διάρκεια του οποίου συζήτησαν, αντιπαρατέθηκαν και τελικά εξοστράκισαν έναν υποτιθέμενο εμπρηστή σε μια προσομοίωση της αρχαίας Εκκλησίας του Δήμου, του κυρίαρχου οργάνου της αθηναϊκής δημοκρατίας.
Τέλος σε ένα βιωματικό εργαστήριο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν εμπειρίες σχετικές με τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να διερευνήσουν την προσωπική τους στάση μέσα από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου σχετικά με το αποτύπωμα άνθρακα που περιλαμβάνεται στο σχέδιο δράσης της Unicef για την αειφορία και την κλιματική αλλαγή, ώστε να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της υπεύθυνης συμπεριφοράς για ένα «πιο πράσινο» και ασφαλές μέλλον.
Η ομάδα EnviEra ανέπτυξε ισχυρούς φιλικούς δεσμούς μέσω της συμμετοχής σε πολιτιστικές δραστηριότητες και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως η Ακρόπολη, η αρχαία Αγορά και το Σούνιο και σχεδίασε τα επόμενα βήματα του έργου, εστιάζοντας στο θέμα της μείωσης των μικροπλαστικών στην κινητικότητα στο ισπανικό σχολείο και στον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στη χλωρίδα και την πανίδα κατά τη διάρκεια της κινητικότητας του προγράμματος Erasmus+ στο ρουμανικό σχολείο.
Ένα διδακτικό εγχειρίδιο, το οποίο θα μπορεί να ενσωματωθεί στη διδασκαλία και θα αξιοποιηθεί από τα συνεργαζόμενα σχολεία θα αποτελέσει το τελικό προϊόν του έργου, το οποίο στοχεύει στη διαρκή ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των σχολικών κοινοτήτων ως προς την ευθύνη των ενεργών πολιτών απέναντι στις μελλοντικές γενιές.


