Το 3ο ΓΕΛ Κορωπίου στο Κάουνας της Λιθουανίας στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+  : “Cultural Heritage and Olympic Values

H 1η διακρατική συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ :

“Cultural Heritage and Olympic Values” πραγματοποιήθηκε στο Κάουνας της Λιθουανίας την εβδομάδα 10-15 Δεκεμβρίου 2023 με θέμα της συνάντησης την πολιτιστική κληρονομιά και τα Ολυμπιακά Ιδεώδη.

Μετά από μία πολύ θερμή υποδοχή στο λιθουανικό σχολείο Kaunas Bernardas Brazdzionis school, οι μαθητές μας παρακολούθησαν μαθήματα λιθουανικής ιστορίας και ενημερώθηκαν για τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μέσα από παρουσιάσεις που είχαν ετοιμάσει οι οικοδεσπότες αλλά και από την επίσκεψη τους στο λαογραφικό μουσείο του σχολείου. Η ελληνική ομάδα παρουσίασε την εργασία της για τους Ολυμπιακούς αγώνες και τα αθλητικά ιδεώδη, τονίζοντας την «ευγενή άμιλλα» και το «ευ αγωνίζεσθαι» που πρέπει να διέπει όχι μόνο τον αθλητισμό αλλά και κάθε πτυχή της ζωής μας. Ακολούθησε ένα παιχνίδι Kahoot για τους Λιθουανούς μαθητές στο οποίο ο νικητής βραβεύτηκε με ένα αντίγραφο «κότινου», του στεφανιού των Ολυμπιονικών. Μέσα από στοχευμένες δραστηριότητες, που περιελάμβαναν εργαστήρια λαϊκής τέχνης, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά και των δύο χωρών, γνώρισαν την κουλτούρα τους και για άλλη μία φορά διαπίστωσαν πως ο πολιτισμός ενώνει τους λαούς.

Το 3ο ΓΕΛ Κορωπίου εκπροσώπησαν οι μαθήτριες: Μελίνα Ράτση,  Κατερίνα Χατζιόγλου, Μιχαήλα Χριστοπούλου και οι μαθητές: Δημήτρης Λιάπης, Ερμής Μανιάτης, Παναγιώτης Ντάικος, Γιώργος Σκουρτόπουλος και Άγγελος Φραγκάκης συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς κ.Κωνσταντίνο Δάβιο και κ.Φανή Χατζή.

Στα πλαίσια του παράλληλου προγράμματος, η ελληνική αποστολή περιηγήθηκε στην παλιά πόλη του Βίλνιους, ένα μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.Η Πύλη της Αυγής, ο Καθεδρικός  Ναός με το επιβλητικό καμπαναριό του, ο Πύργος Γκεντιμίνας,το Μνημείο των Τριών Σταυρών, η εκκλησία της Αγ.Άννας, η συνοικία Ουζούπι είναι μερικά από τα αξιοθέατα που επισκεφτήκαμε.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την απονομή των πιστοποιητικών από τη Διευθύντρια του σχολείου και το γενικό συμπέρασμα ότι ο πολιτισμός έχει τεράστια δύναμη  και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα εργαλείο αδελφοσύνης και συμφιλίωσης των λαών.