Τo 3o ΓΕΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ στην πόλη Ivancice της Τσεχίας στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ ‘B.R.I.D.GE. thegap’

Η 5η και τελευταία Διακρατική Συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ ‘B.R.I.D.GE the gap’ πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ivancice της Τσεχίας την εβδομάδα 25 έως 30 Νοεμβρίου 2023 με θέμα τη σημασία της ψυχικής υγείας στη σχολική ζωή και τη διαχείριση των εξωγενών παραγόντων που μπορεί να την επηρεάσουν.

Στο φιλόξενο τσέχικο Λύκειο Jana Blahoslava οι αποστολές από την Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία έκαναν σύγκριση των αποτελεσμάτων έρευνας για την ψυχική υγεία στα σχολεία τους, δημιούργησαν σε διεθνικές ομάδες μία χρονογραμμή με τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα σε σχέση με το θέμα, αντάλλαξαν απόψεις και συνέγραψαν ένα εγχειρίδιο συμβουλών για την αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να διαταράξουν την ψυχική υγεία των εφήβων.

Το 3ο ΓΕ.Λ. Κορωπίου εκπροσώπησαν οι μαθήτριες Ιωάννα Καλογεροπούλου και Ελεάννα Τσομπανίδη, οι μαθητές Παναγιώτης Δημήτριος Βαλσαμίδης, Δημήτριος Βασιλείου και Δημήτριος Ορφέας Λέκκας και οι εκπαιδευτικοί κ. Χ.Βασιλείου και κ. Λ.Κουντουριώτη. Πραγματοποιήθηκαν βιωματικά εργαστήρια με την καθοδήγηση εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας, Καλλιτεχνικών και Μουσικής και της ψυχολόγου του τσέχικου σχολείου για τους τρόπους διασφάλισης της ηρεμίας και της ψυχικής υγείας, καθώς και συνεργατικές δράσεις που απέβλεπαν στη δημιουργία των συνθηκών που μπορούν να τη διατηρήσουν στους σχολικούς χώρους και τους χώρους εργασίας. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες δημιούργησαν μαζί με τη χορωδία και την ορχήστρα του τσέχικου σχολείου ένα τραγούδι, το οποίου παρουσίασαν στο κοινό μαζί με τα τελικά προϊόντα της συνάντησης κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των Πιστοποιητικών Συμμετοχής.

Στα πλαίσια του παράλληλου προγράμματος, οι διεθνικές αποστολές ξεναγήθηκαν στο Ivancice, επισκέφθηκαν το Μουσείο του Alphonse Mucha, διάσημου Τσέχου ζωγράφου και εικονογράφου, καθώς και το Δημαρχείο της πόλης όπου έγιναν δεκτές από τον Δήμαρχο της πόλης. Επίσης, στη γειτονική πόλη Brno, τη μεγαλύτερη πόλη της Μοραβίας γνωρίσαμε την ιστορία της Villa Tugenhat, ενός αρχιτεκτονικά σημαντικού κτιρίου, πρωτοποριακού πρότυπου σύγχρονης αρχιτεκτονικής στην Ευρώπη και προστατευόμενου μνημείου της UNESCO. Μάθαμε για τον θρύλο του δράκου, επισκεφτήκαμε το παλιό παλάτι, τον Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό Ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου και πήραμε μία γεύση από την πολιτιστική ζωή της πόλης στη χριστουγεννιάτικη αγορά. Η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη συμμετεχόντων μαθητών και εκπαιδευτικών στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την ξενάγηση στο Κάστρο της Πράγας και το νησί Κάμπα, την πλατεία της παλιάς πόλης και το αστρονομικό ρολόι, καθώς και τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών σε ένα διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων στη Γέφυρα του Καρόλου.

Το έργο Erasmus+ ‘B.R.I.D.GE the gap’ (Beautiful, Respective, Inclusive, Dauntless Generations) ολοκληρώνεται με την ελπίδα ότι οι συμμετέχοντες μέσα από τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκόμισαν θα καταφέρουν να διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες, έτσι ώστε να αποτελέσουν αυτές τις όμορφες, γεμάτες σεβασμό για τους ανθρώπους, συμπεριληπτικές και ατρόμητες γενιές του μέλλοντος!

Project posts on Erasmus+ 3rd Lyceum of Koropi social media:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100090550650132 https://www.instagram.com/3_gel_koropi/