ΤΟ 3ο ΓΕΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ στο DURHAM, της ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+ “HUMAN RIGHTS”

Η τρίτη διακρατική κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ με θέμα ‘Human Rights’ πραγματοποιήθηκε στην πόλη Durham, Μεγάλη Βρετανία την εβδομάδα 3-7 Οκτωβρίου 2022, όπου το σχολείο μας εκπροσώπησαν οι Χρήστος Γραμματικόπουλος, Βάιος Γκουρμπαλιώτης, Αντριάνα Μπεμπάνα, Νουρ Ουάις, συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες κ.Χρύσα Βασιλείου και κ.Γλυκερία Αποστολάκη.

Στη συνάντηση δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες από τις χώρες του προγράμματος (Πολωνία, Αγγλία και Ελλάδα) να εργαστούν ομαδικά σε δραστηριότητες με θέμα την ταυτότητα του ευρωπαίου ενεργού πολίτη, την κοινωνική ένταξη και ισότητα, καθώς και τις οριζόντιες προτεραιότητες του προγράμματος, όπως η εκπαιδευτική αξία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς. Συμμετείχαν σε μαθήματα Ιστορίας και παρουσίασαν την προέλευση της δημοκρατίας και της δημοκρατικής ιδιότητας του πολίτη. Παράλληλα οι αποστολές ξεναγήθηκαν στον ιστορικό χώρο Ushaw, στον Καθεδρικό ναό του Durham, συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια στο μουσείο γυαλιού και επισκέφτηκαν το τείχος του Αδριανού.

Οι συμμετέχοντες συνειδητοποίησαν ότι η προστασία και η προώθηση του πολιτισμού είναι επιτακτική ανάγκη για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς εγγυάται το δικαίωμα του καθενός να έχει πρόσβαση, να συμμετέχει και να απολαμβάνει τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά. Εξίσου σημαντικές ήταν οι δραστηριότητες στο φυσικό περιβάλλον, στα πλαίσια του δικαιώματος του ανθρώπου σε ένα υγιές περιβάλλον, ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της ανησυχητικής παρακμής του φυσικού κόσμου.